Varis Çorabı nedir? Varis Çorabı Ne işe yarar? Varis Çorabı hakkında bilmemiz gerekenler.
Varis Çorabı Nedir?
Varis çorabı; varis tedavisinde kullanılan, özel olarak tasarlanmış bir çoraptır. Uyguladığı basınç nedeni ile (özellikle bacağımızın alt kısımlarında, baldır seviyesinde) kanın bacakta birikmesine engel olarak kalbe doğru gidişine yardımcı olmaktadır.
Diz altı, diz üstü, kasığa kadar, külotlu ve hamile külotlu varis çorapları şeklinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Farklı basınç aralıklarında (Hafif -Orta - Yüksek Basınç) olan modelleri mevcuttur. Bu nedenle kullanılacak olan varis çorabı çeşidi hastanın şikayetlerinin ve hastalığın derecesine göre değişmektedir. Kendinize en uygun varis çorabı kullanımı için mutlaka doktorunuza müracaat etmeniz önerilir.
Aynı zamanda parmak uçları açık ve kapalı olan modelleri de bulunmaktadır. Namaz kılıyorsanız parmakları açık varis çoraplarını tercih edebilirsiniz. Çorabı tamamen çıkarmanıza gerek kalmadan yukarı doğru sıyırarak abdestinizi rahatlıkla alabilirsiniz.
Varis çorapları ne işe yarar ?
Varise ya da venöz yetersizliğe bağlı olarak ortaya çıkan bacaklarda ağrı, şişlik, kaşıntı ve huzursuzluk gibi yakınmaları azaltmaya yardımcı olur. Çorap kullanımı ile birlikte varislerin ilerlemesi yavaşlar. Bacaklardaki kas pompasına destek olarak kan dolaşımını düzenler ve yeni varis oluşumunu engeller. Hamile bayanlarda hamilelik süresince giyilen varis çorabı varis oluşumunu ve bacak ödemini azaltmakta, mevcut varislerin ise ilerlemesini önlemektedir. Mevcut olan varisleri ortadan kaldırmaz. Kısaca diğer faydaları;
Kas pompasına (bağ dokusuna) destek sağlar,
Doku basıncını artırır,
Dokulara sızan sıvı miktarını azaltır,
Bacak ödemini azaltır ve önler,
Venöz tansiyonu azaltır,
Toplardamarlardaki kapak kaçağını azaltır,
Kanın bacaklarda göllenmesini önler ve kan akış hızını artırır
Lenf dolaşımına destek olur,
Toplardamar tıkanıklığı oluşmasını ve akciğerlere pıhtı atmasını engeller.
Hangi Hastalıkların Tedavisinde Varis Çorabı Önerilmektedir?
Varis çorabının önerildiği dolaşım bozukluklarını şu şekilde özetleyebiliriz.
Varis
Toplardamar Yetersizliği
Lenfödem
Toplardamarlarda tıkanıklık oluşması
Varis tedavisi uygulanan hastalarda tedaviye yardımcı olarak
Uzun süreli oturarak veya ayakta durarak çalışan kişilerde varis oluşumunu engellemek için kullanılabilir.
Şeker hastaları, ayaklarında atardamar dolaşım sorunları olan hastalarda ayağa giden kan akımı çorap ile daha da azalacağı için, giyilmesi önerilmemektedir.
Varis çorabı kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Varis çoraplarının da kullanıma bağlı olarak belirli bir ömrü vardır. Çorabın giyilip çıkarılması, çorabın yıkanması ve kurutulması sırasında yapılan bazı yanlışlar gibi bir çok neden çorabın kullanım ömrünü etkileyebilir. Tedavi sırasında kullanılan ekstremite çapının azalması da kullanılan çorabın beden değişimine neden olabilir. Bu nedenle uzun süreli çorap kullanması gereken hastaların en az altı (6) ayda bir çoraplarını değiştirmeleri gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar ise şunlardır;
Giyilebiliyorsa her gün varis çorabınızı giymeye özen gösterin. Eğer bütün gün giyemiyorsanız her gün kullanma süresini (birkaç saat) bir önceki güne göre artırmayı deneyin.
Kendinize uygun boy ve basınçta varis çorabı kullanmaya özen gösterin.
Sabahleyin kalkar kalkmaz varis çorabınızı giyme alışkanlığı edinin.
Varis çorabı yıkama talimatlarını aynı şeklide uygulamaya dikkat edin.
Çorap bacağınızda iken geri doğru katlamayın, varis çorabının bacağınızı sıktığını düşündüğünüz bölgelerini kesmeyin.
Ömrünü doldurmuş çorapları giymeye devam etmeyin.
Çorabı giydikten sonra ayağınızda veya bacağınızda uyuşukluk, karıncalanma ve morarma olursa çorabı çıkarın ve doktorunuza müracaat edin.
Varis çorabını nasıl giymeliyim?
Varis çorabı normal çorap gibi giyilen bir çorap değildir. Sabah kalkayım, işlerimi halledeyim daha sonra evden çıkarken çorabımı giyerim diyebilieceğimiz bir çorap değildir.
Varis çorabı, sabahleyin yataktan kalkmadan henüz adım atmadan, tercihen ayaklarınızın altına bir yükseklik koyup ayakları kalp seviyesinin üzerinde belirli bir süre (5-10 dakika) tutup, toplardamarların içindeki kanı boşalttıktan sonra ayaklar havada iken giyilmelidir. Varis çorabı giyildikten sonra günlük işlere devam edilir ve akşama kadar çıkarılmamalıdır.
Varis çorabının sıkı yapısından dolayı giyip çıkarmak normal bir çoraba göre kolay değildir. Varis çorabının giyilmesini kolaylaştıran spreyler, losyonlar ve bazı giyim cihazları tercih edilebilir. Bu gibi cihazların hastaya ekstra maliyet yükü getireceği de unutulmamalıdır. Giyilme aşamasında eldiven (mutfak veya cerrahi eldiven) kullanmak, varis çorabının ayaktan geçirilmesini ve yukarıya bacağa doğru çekilmesini önemli ölçüde kolaylaştırabilir.
Varis çorabını nasıl yıkamalıyım?
Varis çoraplarınızı haftada en az bir defa yıkayınız. Varis çorabını yıkarken çorabınızı tersine çevirmeyi unutmayın!..
Bazı markaların kullanım talimatlarında varis çoraplarının makinada yıkanabileceğine dair öneriler bulunabilir. Ancak çamaşır makinesi ile yıkama çoraplara zarar verebilir. Eğer mümkünse varis çorabının elde ve çitilemeden (ovuşturulmadan) yıkanması oldukça önemlidir. Varis çorabınız çok kirlenmiş ise, çorabınızı sabun ile köpürtülmüş ılık su içerisinde bir süre beklettikten sonra da yıkayabilirsiniz.
Elde yıkamanın mümkün olmadığı ve çamaşır makinesinin kullanılması zorunlu olduğu özel durumlarda çamaşır makinesinin elde yıkama programı tercih edilmeli, düşük ısı (30 derece) ve sabun tozu kullanılarak yıkama gerçekleştirilmelidir. Unutmayalım ki, yüksek dereceli sıcaklıklar varis çorabının yapısını bozabilmektedir.
Çorabınızı ılık suda (30-40 derece) yıkayabilirsiniz.
Yıkama sırasında yumuşatıcı, parlatıcı veya deterjan kullanmamaya özen gösterin. Sabun kullanılabilir. Kullanılan kimyasallar varis çorabınızın yapısına zarar verebilir.
Çorabınızı yıkadıktan sonra suyunu almak için sıkmayın! Tercihen iki havlu arasına koyarak suyunu alabilirsiniz.
Kurutma işlemini oda sıcaklığında kendi kendine olduğu bir ortamda yapınız. Kurutma makinesi, ütü kullanmayın ve kalorifer peteklerinin üzerine asmayın.
Yeterince kurumamış, nemli veya ıslak çorapları giymeyin. Farklı nedenlerle kurumayan varis çoraplarının yerine yedek bir varis çorabı bulundurmak iyi bir alternatif olabilir.
Bütün bu noktalara özen gösterdiğinizde varis çorabınızın uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını sağlar, etkinliğini kaybetmesini engelleyebilirsiniz.